Dagboek september 2009

 

24 september

 

De zomer loopt ten einde, we hebben genoten van het overwegend goede weer en ook de nieuwe ren was een toppertje. Maar tegelijkertijd zagen we ook al donkere wolken hangen omdat het steeds duidelijker werd dat Zuma problemen ontwikkelde met z'n achterpoot.

 

Op de leeftijd van een jaar of drie had hij ook al klachten en de orthopedisch specialist had het toen over patella luxatie graad 1 maar omdat hij enkele maanden later weer een sprintje trok als vanouds, hielden wij het op een ongelukkige missstap tijdens het spelen.(trauma) Daarna was hij vier jaar lang klachten vrij tot hij enkele weken geleden vreemd ging lopen en nu kregen we van de orthopedisch specialis de diagnose PL graad 2 en wel aan beide achterpoten. Op de rŲntgen foto was bovendien te zien dat er vocht in z'n knieŽn zit en er sprake is van lichte slijtage aan de gewrichten.

 

Een flinke domper en alle hoop is nu vervlogen dat het ook deze keer weer vanzelf over zou gaan. Dat zijn overgewicht geen goed toedoet waren we ons van bewust maar nu zal hij toch echt op dieet moeten.

Tevens is er medicatie ingezet om de ontsteking uit de knieeŽn te krijgen en de eventuele pijn te bestrijden. Bij dit medicijn (Metacam) is de juiste dosering heel belangrijk en dat wordt bepaald door het gewicht.

 

De keukenweegschaal is hij al jaren ontgroeid en de personen weegschaal is niet nauwkeurig genoeg, wat ons deed uitkomen op de aanschaf van een baby weegschaal. Prijzige dingen in aanschaf, maar we vonden een knappe tweede hands op markplaats, en deze is uitermate geschikt voor ons doel.

Vorig weekend woog hij 5.620 kg. Dat is 80 gram minder dan twee weken terug bij de DA. Het afvallen gaat dus langzaam maar bij katten kan en mag, het niet te snel gaan want dan kunnen ze leververvetting krijgen.

 

Zuma doet het uitstekend op de medicatie en heeft geen last van bijverschijnselen. Hij lijkt geen pijn meer te hebben en is weer een stuk actiever geworden en dat is goed voor de verbranding van de calorieŽn. Wel moeten we opletten dat hij niet te overactief gaat doen omdat de patella er dan zomaar uit zou kunnen schieten, wat ook niet best is voor de artrose.

 

29 september

 

 

Het lijnen van Zuma gaat goed. Maar we weten denk ik allemaal wel dat een dieet volhouden niet eenvoudig is en ook bij dieren is dat niet anders. Er zijn dagen dat hij niet zeurt, maar soms kan hij flink drammen, wat ook zijn weerslag heeft op de meiden en dan is het opletten dat het geen bakkeleien wordt. Ook Angel krijgt minder eten omdat ze aan de mollige kant is en daar is ze niet vrolijk onder. Het katten instinct zegt dat het seizoen van wintervet kweken voor de deur staat. Dit uit zich elk jaar om deze tijd door meer te gaan eten. Dus nee, het valt nog niet mee!

 

Minder gewicht is minder belasting voor de knietjes maar het neemt de kwaal niet weg en de specialist opperde dan ook een dubbele operatie.Waarbij rekening gehouden moet worden met een slagings percentage van 80 %.

De ingreep en revalidatie (langdurig) zijn bijzonder pijnlijk en houdt in dat de kat twee maal 6 weken kooirust moet houden. Wat doet zoiets geestelijk met een actieve, angstige/claustrofobische maar slimme Somali?

We moeten ons gaan beraden wat het minst belastend is voor de kat: de kwaal of de remedie.

 

 

 

 

Terug naar augustus 2009

Door naar dagboek oktober 2009