Rasbeschrijving Somali en Abessijn

Geschiedenis

 

De Abessijn,

dankt zijn naam aan het land AbessiniŽ (nu Ethiopie) waar volgens overlevering het eerste exemplaar vandaan kwam. De Abessijn van vandaag de dag is het resultaat van vele jaren selectief fokken. In Engeland begon men hier zo'n 120 jaar geleden mee en daar werd het ras al in 1882 officieel erkend. Hoewel er voor de oorlog incidenteel enkele exemplaren van dit ras in Nederland waren, werd er voor het eerst ca. 45 jaar geleden serieus met het fokken van Abessijnen begonnen.

 

De Somali,

 is vernoemd naar het buurland van AbessiniŽ, SomaliŽ. De Somali is ontstaan uit de Abessijn. Het langhaargen is waarschijnlijk door inkruisen van andere (ras) katten in de Abessijnen genenpool gekomen. De Somali is in 1979 als ras erkend. In dat jaar is ook de Somalifok in Nederland begonnen.

 

Variant

Varianten ontstaan door een toegestane kruising van een Abessijn en een Somali. Dieren geboren uit deze combinatie noemt men Abessijn Varianten. Deze dieren zien er uit als een gewone kortharige Abessijn (mogelijk dat hun vacht ietsje wolliger/langer is, maar dat hoeft niet), maar krijgen van de Somali-ouder het halflanghaar-gen mee. Een Variant mag alleen teruggefokt worden met een Somali, uit die kruising bestaat de helft van de kittens uit Varianten, en de andere helft uit Somaliís. Een kruising Variant / Abessijn is niet toegestaan, omdat men aan de kittens niet ziet, welke dan het langhaar gen draagt (en dus geen ďechteĒ Abessijn maar een Abessijn Variant is). Dit zou tot vreemde verrassingen kunnen leiden als men denkt twee Abessijnen te kruisen en er opeens langharige kittens geboren worden!

 

Noot: Ook al is het tegenwoordig mogelijk via een DNA test, dragerschap van het langhaargen te bepalen, blijf het kruisen van Abessijn met een variant "not done".

 

 

Uiterlijk

 

Abessijnen en Somali's zijn raskatten: elegante kort- of  halflanghaar katten die vooral in de uitvoering die "wildkleur" wordt genoemd wel doen denken aan minipoema's. Hoewel het oosterse katten zijn, zijn ze niet zo extreem slank als de echte oosterse korthaar katten en de siamees : gematigd oosters is de juiste omschrijving. Zowel het algehele voorkomen als de vorm van de kop doen sterk denken aan de overgebleven Egyptische kattenbeeldjes.
De Abessijn dankt zijn naam aan het AbessiniŽ (nu Ethiopie) waar volgens overlevering het eerste exemplaar vandaan kwam. De Somali ontstond later en kreeg de naam van buurland SomaliŽ. Deze Abessijn-in-een-langer-jasje heeft een zachtere, halflange vacht, zijdeachtig en vol maar niet donzig en is net zo gemakkelijk te onderhouden als dat van een Abessijn.

Naast een bepaalde lichaamsbouw en kopvorm heeft de Abessijn en Somali een tweekleurige vacht met een ticking. Bij ticking is iedere haar opgebouwd uit kleurbanden, afwisselend donker en licht. Bijvoorbeeld bij de wildkleur Abessijn/Somali zijn de kleurbanden zwart en abrikooskleur en bij de sorrel Abessijn/Somali bruin en koperrood. Bij de zilvervariŽteiten, zijn de haren dan afwisselend zwart en zilverwit of bruin en zilverwit. De ticking is het meest belangrijke kenmerk van een Abessijn/Somali. Bij Abessijnen is vaak na enkele weken het begin van de ticking al te zien, maar bij de Somali kan het enkele maanden duren voordat het begin van de ticking is waar te nemen.  
 

                                                                               

 

Ticking: afwisselend donkere en lichte kleurbanden.

Abessijnen en Somali's zijn dan ook katten die de tijd moeten krijgen om volledig uit te groeien en tot hun volle pracht te komen; dit kan wel twee jaar duren.
 

 

 

 

Gewenste en minder gewenste uiterlijke kenmerken

 

                           

Een zogenaamde "gebroken halsband" (onderbroken donkere streep in de hals) komt tamelijk veel voor. Is deze donkere streep in de hals gesloten dan wordt dat als een fout gezien, dit noemen we dan een "gesloten halsband". Ook zien we wel eens lichte streepjes op de pootjes, deze noemen we dan "ghostmarks", ze worden als onwenselijk beschouwd. Een klein beetje wit op en rond het kinnetje is toegestaan, elders op het lichaam mogen we geen wit waarnemen.
De donkere aftekening die over de rug en de staart loopt noemen we de "aalstreep", ook zeer kenmerkend voor ons ras, dus graag aanwezig.
De staart dient lang en stevig te zijn en van basis tot aan het puntje recht, zonder oneffenheden langzaam toe te lopen, bij de Somali bovendien nog erg mooi behaard.

De ogen zijn amandelvormig en sprekend en kunnen groen, amber of hazelnootkleurig zijn.

 

Open halsband

Bron : www.aby2000.nl

 

Karakter

Abessijnen en Somaliís zijn extroverte, eigenzinnige en bijzonder intelligente dieren. Ze zijn niet erg opdringerig, maar beschikken over een bijzondere elegante manier van doen om hun bedoelingen aan hun personeel (eigenaar) duidelijk te maken. Hierbij gebruiken ze hun zachte stem niet veel. Abessijnen (Aby's zoals ze door liefhebbers vaak genoemd worden) en Somaliís zijn echte persoonlijkheden met een sterk eigen karakter. Ze leven voor het contact met de gezinsleden, dit hebben ze beslist nodig om zich prettig te kunnen voelen. Het zijn geen dieren die de hele dag alleen gelaten kunnen worden. Ze horen een deel uit te maken van het gezin en zullen zich bij alles betrokken voelen. Met andere dieren gaan ze in de regel goed om. Katers zijn over het algemeen wat gemoedelijker dan poezen, die soms wat meer op hun strepen kunnen gaan staan.

Somaliís en Abessijnen zijn zeer intelligent, slim en nieuwsgierig. Alles nieuwe dingen in huis worden onderzocht en gekeurd. Ze zijn zeer speels (ook op hoge leeftijd) en ondernemend. Als ze echter uitgespeeld zijn (meestal wordt hier een personeelslid of soort-genoot bij betrokken) komen ze graag een dutje doen op schoot.

De Abessijn en de Somali kennen ook een pubertijd, waarin de katten net als bij mensen vooral grenzen opzoeken en dingen uitproberen. Als je ze hier consequent in begeleid, houd u een vriend voor het leven over.

 

Persoonlijke noot: Zoveel katten, zoveel verschillende persoonlijkheden.
Onze ervaring is dat sommige Somalis toch wel enigszins opdringerig al dan wel of niet met lichte stemverheffing duidelijk maken wat ze willen (meer eten en nůg meer knuffels☺ ) Wij noemen ze hier wel eens liefkozend  "rupsjes nooit genoeg" naar een bekend kinderboek.